suikerwerk

bericht van categorie "recepten"

Piping gel

Doe 75 g witte basterdsuiker en 1 el maizena in een klein pannetje. 

Roer er geleidelijk 60 ml citroensap en 60 ml water door.

Op hoog vuur  roeren tot het kookt en dikker wordt. Evt. nog kleuren.

De piping gel is luchtdicht in de koelkast tot een maand houdbaar.

Als het te dik is, dan met een klein beetje water verdunnen.

Piping gel wordt gebruikt als eetbare lijm of om een water effect te creëren. 

Ook kan het worden vermengd met royal icing, waardoor het elastischer wordt en zg. stringwork kan worden gespoten.

Ook te gebruiken om eetbare foto's, geprint op ouwel, op marsepein of fondant te bevestigen. 

Hierdoor wordt de ouwel beter snijdbaar.

Advocaat botercrème

100 gram mix voor botercrème

100 gram poedersuiker

150 ml. water

250 gram zachte roomboter

ca. 100 gram Advocaat

 

 

Bereidingswijze:

Meng poedersuiker, mix voor botercrème en het water met een garde tot een lobbig mengsel.

Roer of mix de boter romig en luchtig, mix het lobbige mengsel er rustig bij en klop het geheel tot een luchtige crème, voeg nu advocaat toe, net zoveel als je zelf lekker vind (bijv. 100 gram) tot het mengsel lichtgeel is en nog voldoende stevig.

Doe het mengsel in een spuitzak. Met een stervormig spuitmondje kun je zo sierrandjes langs een taart maken of toefjes spuiten op een cupcake. 

Natuurlijk is deze overheerlijke crème ook te gebruiken als vulling in een taart of cupcake!

(Bewaren in de koelkast.)

Chocoladecake met appel

Chocoladecake met appel (voor een rond bakblik van 20 cm, ca. 10 personen)

 

 

250 gr biscuitmix voor chocola

5 eieren

25 ml water

2 grote appels geschild en geraspt

 

voor het chocoladelaagje

100 gr botercrèmemix

100 gr poedersuiker (gezeefd)

200 ml water

250 gr (room)boter (zacht gemaakt in de magnetron)

4 el cacaopoeder

 

Bereidingswijze:

Doe de chocolademix, de eieren en het water in een kom en mix 10 min. op hoge snelheid.

Voeg de appelrasp toe en mix nog 2 min. op lage snelheid.

Doe het beslag in een ingevette vorm en zet hem in het midden van een voorverwarmde oven van 175 graden. Bak 40-50 min.

De ovendeur tussentijds niet openen.

Kijk of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken. 

Komt hij droog uit de taart, dan is hij klaar. Anders nog 5 min. langer bakken.

Laat de cake 5 min in het bakblik afkoelen.

Stort hem op een rooster en laat verder afkoelen.

 

Voor het chocoladelaagje

Doe de botercrème-mix, de poedersuiker, het water en de cacao in een kom en mix tot een lobbig mengsel.

Mix de zachte (niet gesmolten) boter in 5-10 min op hoge snelheid zeer romig. 

Voeg dit mengsel in gedeeltes toe aan de boter en mix het geheel nogmaals 5 min. door tot een gladde crème.

De crème een half uur in de koelkast laten rusten.

Voor een stevigere crème kun je extra boter toevoegen (ca. 50 gr)

Smeer de chocolade-appelcake in met de chocolade crème of doe de crème in een spuitzak en spuit mooie toefjes op de cake.

Chocoladecake met marshmallows

250 gram biscuitmix chocolade

25 ml. water

4 eieren

125 gr. mini marshmallows (of snij gewone marshmallows in stukjes)

 

Bereiding:

De mix, het water en de eieren 8 min. op hoge snelheid mixen.

De marshmallows toevoegen en nog 2 min. op lage snelheid mixen Beslag in een ingevette bakblik doen.

40 minuten bakken in het midden van een op 175 graden voorverwarmde oven.

Carrot cupcakes (12 stuks)

250 gram cupcakemix

200 gram (room)boter

200 gram licht bruine basterdsuiker

4 eieren

125 gram geraspte wortel

 

Bereiding:

Boter en basterdsuiker luchtig kloppen met de mixer. Één voor één de eieren toevoegen.

Blijven kloppen tot een lichtgele/lobbige substantie. (ca. 3 min. op hoogste stand) 

Geraspte wortel door het beslag roeren. Vormpjes voor 2/3 vullen met beslag.

Oven voorverwarmen op 160 graden, 20–25 minuten bakken in het midden van de oven.

Topping naar keuze. Bijv. toefje slagroom met gehakte walnoten.

Vanillefrosting met gekleurde balletjes.

Recept voor vanillefrosting (12 cupcakes)

45 gram bloem

240 ml melk

200 gram ongezouten boter (bijv. margarine)

200 gram fijne kristalsuiker

5 ml vanille-essence

 

Bereiding:

Klop melk en bloem samen in een steelpannetje op het vuur. 

Breng aan de kook en laat 10-15 minuten zachtjes doorkoken. 

Tussendoor regelmatig goed doorroeren, zodat de bloem goed oplost, het wordt nu een stevige substantie. 

Afgedekt laten afkoelen naar kamertemperatuur. 

Intussen mix je de boter met de kristalsuiker en vanille-essence tot een smeuïge substantie. 

Voeg het afgekoelde bloem/melk-mengsel toe en mix het geheel gedurende 5 minuten in de hoogste stand. 

Afdekken en 15 minuten in de koelkast alvorens op de cupcake te spuiten. 

De vanillefrosting kan zolang bewaard worden als de melk houdbaar is.